Amb la col·laboració de:
pt-client-img
pt-client-img
Carregant Esdeveniments

« Tots els Esdeveniments

  • Aquest esdeveniment ja ha passat.

Monòlegs Científics

21 de novembre de 2022 - 19:30 h a 21:00 h

Astrocobla

Aquest monòleg és una cosa especial: Manuel González intentarà desentranyar els misteris del procés de formació univers, sempre des del més absolut rigor científic, mitjançant un popurri de cobles espanyoles. Però no només això: ens explicarà també quines són dues de les infraestructures d'investigació més importants dels nostres dies utilitzant cançons d'ahir, d'avui i de sempre. Com es deia de Lola Flores: “no canta, no balla, no se la perdin”

Manuel González García Llicenciat en Ciències Físiques per la Universitat Complutense de Madrid i doctor en Astrofísica per la Universitat de París XI. És investigador a l'Institut Astrofísic d'Andalusia.

Ha treballat en recerca en astrofísica a l'Observatori de París, a l'Institut de Radioastronomia Mil·limètrica, a Granada, ia l'Observatori Astronòmic Nacional, a Madrid. Actualment treballa a l'Institut d'Astrofísica d'Andalusia (Granada), en tasques de comunicació científica. Forma part del grup de monologuistes científics Big Van on s'encarrega d'intentar divulgar mitjançant l'ús de cançons populars. Al costat de Natalia Ruiz Zelmanovitch és l'inventor de l'astrocopla, disciplina que barreja copla i astronomia. I en companyia d'Emilio García s'ha ficat a la pell de “l'astrònom indignat”, un videobloc de divulgació científica i ha dirigit el documental “L'enigma Agustina” i la websèria “Camí a Congrés”. Tots dos projectes han estat guardonats amb sengles premis prismes (Millor projecte singular 2019 i millor projecte en vídeo 2022 respectivament).


Una alternativa deliciosa

Dins dels grans de cacau hi ha continguts compostos amb un gran potencial davant de les alteracions que es produeixen en malalties rares esquelètiques. Aquest monòleg tracta del treball doctoral realitzat a l'àrea de la química d'aliments i la recerca de noves teràpies que puguin beneficiar la salut minimitzant els efectes adversos dels tractaments actuals.»

Mari Luz Cádiz Gurrea Professora del departament de Química Analítica de la Universitat de Granada. Programa Ramon i Cajal.

Actualment és contractada sota el programa Ramón y Cajal a la Universitat de Granada, on imparteix docència al departament de Química Analítica i pertany al grup de recerca AGR274 “Bioactive Ingredients” sota la direcció del Dr. Segura Carretero.
Ha participat en projectes de recerca tant regionals, nacionals i internacionals que es basen principalment en la cerca de compostos bioactius a partir de fonts naturals per al desenvolupament de productes d'alt valor afegit amb un efecte beneficiós a la salut. Compagina la investigació i la docència amb la divulgació científica, per apropar la ciència a la societat i visibilitzar el paper de la dona en la ciència.


Història d'un gat quàntic

El premi Nobel de la física d'aquest any 2022 s'ha atorgat als pioners de la comunicació quàntica. I, es diu que aquests tres científics són els pioners que han donat lloc a la segona revolució quàntica.… com a “segona”, com és possible? Si encara hi ha contradiccions sense resoldre des de la primera revolució, la que es va produir al segle passat. Si no us ho creieu només heu d'escoltar-me a mi, al gran Otto… que, modestament, de paradoxes m'entenc molt bé. Us explicaré un parell de cosetes, des del meu punt de vista… jo que això de la mecànica quàntica ho he viscut a la meva pròpia pell des dels seus albors.

Sara Cazzoli Llicenciada per la Universitat di Bologna i doctora en Astrofísica per la Universitat Autònoma de Madrid. Actualment és investigadora postdoctoral del projecte Severo Ochoa a l'IAA-CSIC i la seva línia de recerca és l'evolució de les galàxies.

El doctorat es va desenvolupar principalment al centre d'Astrobiologia CAB-INTA, CSIC de Madrid ia la Universitat de Cambridge (UK). Actualment és investigadora postdoctoral del projecte Severo Ochoa a l'IAA-CSIC i la seva línia de recerca és l'evolució de les galàxies. Es dedica a la divulgació científica ia la promoció del paper de les dones en la ciència des del 2016. El ventall de les seves activitats inclou: la participació a projectes audiovisuals (ex. la websèrie Camino a congreso), producció de monòlegs científics (semifinalista de Famelab 2021), realització de xerrades i tallers (ex. Desgranant Ciència 7 i 8, Pint of science, Nit europea dels investigadors/es), participació en esdeveniments (ex. Xateja amb una astrònoma) i l'elaboració d'articles a diaris/revistes (ex. El país, Revista de cultura científica i butlletí de la SEA). Va rebre formació per a la divulgació/comunicació científica i gènere en tallers.


El monstre del llac

Escriure la tesi és un rotllo; perdre's per Mèxic mola molt més. I encara més si et trobes amb un iolot salvatge. L'ajolot sembla un Pokémon, però és una espècie única al món que només es pot trobar en un dels llacs de la Vall de Mèxic i que està en perill crític d'extinció. Deixarem que desaparegui?

Jesús Victorino Santos Recent guanyador del concurs de monòlegs científics FameLab Espanya 2021. Va representar el nostre país a l'edició internacional de FameLab, on va arribar fins a la fase final. Doctor en Biotecnologia per la UAM, actualment treballa a l'European Research Council de Brussel·les.

Doctor per la Universitat Autònoma de Madrid amb una tesi sobre genètica de malalties cardiovasculars. Va estudiar Biotecnologia a la Universitat Pablo de Olavide i ha completat la seva formació amb estades a universitats i centres de recerca internacionals. Ha rebut nombrosos premis i beques de reconegut prestigi com la beca de la fundació ”la Caixa” per fer el doctorat o el premi Repsol al millor treball en R+D. A més, ha estat becari de la il·lustre Residència d´Estudiants de Madrid, on va tenir l´oportunitat de viure en un ambient multidisciplinari i entrar en contacte amb humanistes i artistes.

Parla espanyol i anglès de forma fluida, però també es pot comunicar en català, francès o alemany. Jesús és aficionat al cinema i la lectura, i un gran apassionat de la comunicació. Combina l'escriptura amb la seva experiència com a investigador per apropar la ciència a tots els públics sempre que pugui. És el recent guanyador del concurs de monòlegs científics FameLab España 2021 amb un monòleg titulat “En clau de gen”. Al seu monòleg, Jesús explica que els gens són només una petita part del nostre ADN i utilitza l'analogia amb una orquestra per il·lustrar com fallades en aquest ADN poden causar malalties. Jesús va representar el nostre país a l'edició internacional de FameLab, celebrada el mes de novembre passat, on va arribar fins a la fase final.

A més, és col·laborador de la revista cultural Principia Magazine amb relats i articles de divulgació. El seu conte “El nou món de Sofia” ha estat guardonat amb el segon premi de “Ciéncia-me un conte 2020” i inclòs en l'antologia de contes homònima que es pot adquirir en format electrònic i totalment gratuït a la web de la biblioteca de la Fundació Lilly. Actualment, cursa un expert universitari en comunicació i divulgació científica a la UAM on pretén dominar nous formats per poder arribar a tot tipus de públic.

Com a ciutadà, reclama una presència més gran dels científics a les institucions i afirma estar molt preocupat per la desocupació juvenil i l'accés a l'habitatge d'una generació que sacrifica la seva independència una crisi rere l'altra.

 

Horari: 19:30-21:00
Lloc: Saló d'Actes “Roberto García Paya” Edifici Carbonell

Detalls

Data:
21 de novembre de 2022
Hora:
19:30 h a 21:00 h
Categories de l'Esdeveniment:
, ,

Organitzador

Universitat Politècnica de València – Campus d’Alcoi
Telèfon
966528400
Visualitza el lloc web de Organitzador

Lloc

Saló d'Actes “Roberto García Paya” Edifici Carbonell
Plaça Ferrándiz i Carbonell, s/n
Alcoi, Alacant 03801 Espanya
+ Mapa de Google
Telèfon
966 52 84 00
Visualitza el lloc web de Lloc
Plazas disponibles: 27

L'AFORAMENT PER A AQUEST ESDEVENIMENT ESTÀ COMPLET