Amb la col·laboració de:
pt-client-img
pt-client-img
Carregant Esdeveniments

« Tots els Esdeveniments

  • Aquest esdeveniment ja ha passat.

Clausura + El futur comença ara. L'Àrtic i l'Antàrtida com a laboratoris del canvi climàtic.

25 de novembre de 2022 - 19:30 h a 21:15 h

El canvi climàtic actual i les seves conseqüències són reconeixibles a tot el món. No obstant això, hi ha certes zones on els efectes són especialment notables i transcendents per al conjunt del planeta. Es tata dels territoris amb gel, en ser especialment sensibles a l'escalfament i jugar un paper important en les condicions ambientals globals. La gran majoria del gel es troba a les regions polars i precisament allà hi ha les zones del món que actualment estan patint més canvis a causa de l'escalfament global. Per això, per les repercussions per al conjunt del planeta i pels extraordinaris registres existents per conèixer canvis climàtics ocorreguts en el passat, la investigació a les zones polars resulta particularment rellevant en el context del canvi climàtic actual. A la conferència es comentaran, amb dades actualitzades, els canvis que estan passant a l'Antàrtida i l'Àrtic, així com les seves repercussions globals. Es parlarà de la situació de les glaceres i del permafrost en aquestes regions i també a les muntanyes. Es comentaran els descobriments més recents i els diferents escenaris futurs per al clima i per a la pujada del nivell del mar. En el context actual, cal parar esment a aquestes regions i recordar la necessitat de la cooperació internacional, de la qual cosa l'Antàrtida és un símbol i un exemple particularment destacable. També cal recalcar la importància dels acords per a la mitigació de l'escalfament a causa de les activitats humanes.

Jerónimo López Martínez Catedràtic Emèrit de Geologia de la Universitat Autònoma de Madrid. Ha ocupat diversos llocs relacionats amb la investigació polar a Espanya i en organitzacions internacionals. Ha presidit l'Scientific Committee on Antarctic Resesarch (SCAR) del 2012 al 2016.

L'SCAR va rebre l'any 2002 el Premi Príncep d'Astúries de Cooperació Internacional, i va ser una de les persones que el va recollir. És vicepresident de l'European Polar Board de l'European Science Foundation, membre del Comitè de Protecció del Medi Ambient Antàrtic i copresident del Comitè organitzador de l'Any Polar Internacional 2007-2008,
nomenat pel Consell Internacional per a la Ciència i l'Organització Meteorològica Mundial. Ha estat Gestor del Programa Espanyol de Recerca a l'Antàrtida i Secretari del Comitè Polar Espanyol. L'any 2018 va ser nomenat Membre Honorífic de l'SCAR. Ha escalat diversos vuitmils i va ser el primer espanyol en arribar al cim de la muntanya Vinson, el sostre de l'Antàrtida. Coneix com pocs el continent dels gels i els efectes que a les seves glaceres pot estar causant el debatut canvi climàtic. Actualment és el president del Comitè Espanyol del SCAR i continua fent investigacions a l'Antàrtida.

Entre el 2012 i el 2016 ha estat president del Comitè Científic Internacional per a la Recerca a l'Antàrtida (SCAR), organització que agrupa 43 països i 9 Unions Científiques internacionals i que s'ocupa de promoure i coordinar la investigació científica a l'Antàrtida, a més de ser òrgan assessor del Tractat Antàrtic en qüestions científiques. L'SCAR va rebre l'any 2002 el Premi Príncep d'Astúries de Cooperació Internacional, i va ser una de les persones que el va recollir.

És autor de més de 300 publicacions científiques, de les quals prop de la meitat són sobre l'Antàrtida o les regions polars. Ha participat en una trentena d'expedicions a les principals serralades de la Terra ia les regions polars, deu a l'Antàrtida. A més de la seva activitat investigadora i docent a la universitat, ha realitzat nombroses publicacions, conferències, exposicions i pel·lícules destinades a estudiants de tots els nivells educatius i al públic en general.

Va ser membre i copresident del comitè responsable de l'organització i seguiment de l'Any Polar Internacional 2007-2008, nomenat pel Consell Internacional per a la Ciència i l'Organització Meteorològica Mundial. Aquesta activitat va mobilitzar al voltant de 50.000 participants de 60 països i ha suposat un avenç significatiu a l'estudi de les regions polars.

Ha ocupat diversos llocs relacionats amb la investigació polar espanyola i en òrgans internacionals, com ara l'European Polar Board de la Fundació Europea de la Ciència, el Comitè de Protecció del Medi Ambient Antàrtic o l'Institut Polar Francès. Entre altres coses ha estat Gestor del Programa Espanyol de Recerca a l'Antàrtida i Secretari del Comitè Polar Espanyol. L'any 2018 ha estat nomenat Membre Honorífic de l'SCAR.
Actualment és el president del Comitè Espanyol de SCAR i segueix fent investigacions a l'Antàrtida.

Posteriorment a la conferència tindrà lloc l'esdeveniment de cloenda de la setmana de la ciència 2022/23 edició XIX

Patricia Blanquer Alcaráz Diputada al Congrés per Alacant. Vocal de la Diputació Permanent del Congrés dels Diputats. Portaveu Comissió Hisenda del Grup Parlamentari Socialista. Secretària primera de la Comissió de Pressuposts. Vocal Comissió de Ciència i Universitats. Secretària d'indústria, comerç i turisme de la comissió executiva federal del PSOE


Conferència: 19:30-21:00
Clausura: 21:00-21:15
Lloc: Saló d'Actes “Roberto García Paya” Edifici Carbonell

Detalls

Data:
25 de novembre de 2022
Hora:
19:30 h a 21:15 h
Categories de l'Esdeveniment:
, ,

Organitzador

Universitat Politècnica de València – Campus d’Alcoi
Telèfon
966528400
Visualitza el lloc web de Organitzador

Lloc

Saló d'Actes “Roberto García Paya” Edifici Carbonell
Plaça Ferrándiz i Carbonell, s/n
Alcoi, Alacant 03801 Espanya
+ Mapa de Google
Telèfon
966 52 84 00
Visualitza el lloc web de Lloc
Plazas disponibles: 49

L'AFORAMENT PER A AQUEST ESDEVENIMENT ESTÀ COMPLET