Amb la col·laboració de:
pt-client-img
pt-client-img

Setmana de la Ciència

Les inscripcions per a la majoria d'activitats continuen obertes a la web.

'Els volcans en la història de la vida' ha estat el títol de la conferència inaugural, impartida per Pedro Alfaro

El Saló de Graus de l'Edifici Carbonell ha acollit la inauguració de la XIX Semana de la Ciencia del Campus de Alcoy de la Universitat Politècnica de València (UPV). Tras la inauguración presidida por José E. Capilla, rector de la UPV, ha impartit la seva conferència Pedro Alfaro García, catedràtic de Geodinàmica Interna del Departament de Ciències de la Terra i del Medi Ambient de la UA. El títol de la conferència ha estat  ‘Els volcans en la història de la vida’.

La Setmana de la Ciència continua fins el divendres 25 de novembre amb diferents conferències i activitats. El hashtag oficial de l'esdeveniment és #SCAlcoi22. Les inscripcions són totalment gratuïtes a la web oficial semanaciencia.alcoy.upv.es

José E. Capilla, rector de la UPV, ha inaugurat aquest esdeveniment i ha felicitat el campus i les diferents entitats per l'organització d'aquesta XIX Setmana de la Ciència. El rector ha insistit que és "una de les millors d´Espanya" i ha destacat la “varietat de les contribucions i conferències” al llarg de gairebé dues setmanes.

Per part seva, el director del Campus d'Alcoi, Pau Bernabeu, ha insistit que "volem que sigui una Setmana de la Ciència més enllà d´Alcoi, que no es quedi només dins de la universitat". A més ha recordat que la Setmana de la Ciència “és una contribució a l'entorn i la societat que disposen d'una finestra informativa i científica amb veus de primer ordre”.

En representació de la Càtedra Alcoi Ciutat del Coneixement, ha estat present l'alcalde de l'Ajuntament d'Alcoi, Antonio Francés, qui ha agraït a l'organització poder gaudir d'aquests ponents de primer nivell. Assegura que, amb aquestes conferències i activitats, “el Campus d'Alcoi compleix aquesta tercera funció social que és la de difusió de coneixement a tota la societat”.

La Setmana de la Ciència compta amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia – Ministeri de Ciència i Innovació. També hi col·laboren la Càtedra 'Alcoi Ciutat del Coneixement', signada amb l'Ajuntament d'Alcoi; l'Obra Social Caixa Ontinyent i Multiscan Technologies.

Conferència inaugural

Pedro Alfaro García a la conferència del 14 de novembre de 2022

Pedro Alfaro García, catedràtic de Geodinàmica Interna del Departament de Ciències de la Terra i del Medi Ambient de la UA, ha impartit la conferència 'Els volcans a la història de la vida'. A més, Alfaro és coordinador de Geolodia-Alacant des de l'any 2008.

A la conferència, Alfaro ha mostrat com el nostre planeta no ha deixat ni un instant de refredar-se des que es va formar fa uns 4600 milions d'anys. Una de les manifestacions més evidents del refredament són les erupcions volcàniques.

El vulcanisme ha tingut una estreta relació amb l'origen i la història de la vida. S'ha fet un viatge per la història de la Terra, analitzant el paper crucial del vulcanisme en les primeres formes de vida, esdeveniments d'extinció massiva o de diversificació de la vida i, finalment, en l'evolució de l'ésser humà. A la darrera part de la conferència, ha descrit la influència i l'impacte que algunes erupcions han tingut en la història més recent de la nostra espècie. Aquesta visió sistèmica del nostre planeta permetrà integrar la tectònica de plaques, el vulcanisme, el clima, levolució de la vida i la història recent de la humanitat.

Programació fins al 25 de novembre de 2022

La inscripció per a la majoria d'activitats continua oberta a  semanaciencia.alcoy.upv.es. A excepció del tast arqueològic i la visita al Cabezo Rodó de Villena, totes les activitats se celebraran al Saló de Graus 'Roberto García Payá', a la 4a planta de l'Edifici Carbonell.

Dimarts 15 de novembre: Conferència de Victoria Camps sobre ‘Llibertat i seguretat en temps i incertesa’

Dimecres 16 de novembre: Conferència de José Capmany sobre ‘Fotònica integrada: una tecnologia sostenible per a la nova economia digital’

Dijous 17 de novembre: Conferència de Marisa Salanova ‘Resiliència. Com m'aixeco després de caure?'

Divendres 18 de novembre: Javier Sampedro i Pere Estupinyà amb ‘Actualitat científica a ritme de Jazz’

Dissabte 19 de novembre: Visita guiada al Jaciment Arqueològic del Cabezo Rodó de Villena amb Mauro S. Hernández

Dilluns 21 de novembre: Monòlegs científics amb Manuel González, Mari Luz Cadis, Sara Cazzoli i Jesús Victorino

Dimarts 22 de novembre: Conferència de Cristina Monge ‘No et sacrifiquis pel futur del planeta’

Dimecres 23 de novembre: Tast arqueològic dels sabors de l'antiguitat romana amb Kiko Moya i Ignasi Grau al Restaurant L’Escaleta

Dijous 24 de novembre: Conferència de Luis Miguel Martínez sobre ‘El cervell il·lusionista’

Divendres 25 de novembre: Conferència de Jerónimo López sobre 'L'Àrtic i l'Antàrtida com a laboratoris del canvi climàtic. Després de la conferència, la diputada nacional al Congrés, Patricia Blanquer, clausurarà la Setmana de la Ciència.